ΑΝΕΞΗΓΗΤΗ ΠΟΛΗ | Ένα βιβλίο του Θανάση Βέμπου | Γράφει ο Κώστας Γερογιάννης

Η καθημερινότητα έχει τη δυσάρεστη συνήθεια να μας αποσπά την προσοχή από πράγματα και καταστάσεις που συμβαίνουν ή συνέβησαν γύρω μας (εκτός φυσικά αν αυτά μας επηρεάζουν άμεσα). Η πόλη, σαν ευρύτερη έννοια, είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα όπου η απόσπαση αυτή παίρνει τον χαρακτήρα της επιβίωσης, αφαιρώντας από τον κάτοικό της τη δυνατότητα να κοιτάξει λίγο πιο πέρα, σε λεπτομέρειες που θα τις χαρακτήριζε το λιγότερο… παράξενες.

Η “ΑΝΕΞΗΓΗΤΗ ΠΟΛΗ” του Θανάση Βέμπου είναι μια όμορφη συλλογή των εκδόσεων ΛΟΓΟΤΥΠΟ από διαχρονικά γεγονότα όπου το παράξενο και το αλλόκοτο διεισδύει μέσα από τις χαραμάδες της καθημερινότητας, με τρόπους που άλλοτε μας εντυπωσιάζει κι άλλοτε μας τρομάζει. Άραγε, πόσοι από μας έχουμε προσέξει τις μαγικές σφραγίδες που είναι αποτυπωμένες στα καπάκια των φρεατίων που βλέπουμε διάσπαρτα στους δρόμους; Πόσοι αναρωτηθήκαμε τι πραγματικά συνέβη εκείνα τα Μαύρα Χριστούγεννα του 1995 ή τι να ήταν εκείνη η σκιά που αποτυπώθηκε στην άσφαλτο της Λεωφόρου Βουλιαγμένης;
Η πόλη είναι πλανεύτρα, λες και σκοπός της ύπαρξής της είναι να διατηρεί τον συνειδητό νου σε μια κατάσταση διαρκούς εγρήγορσης έτσι ώστε να μην αντιλαμβάνεται τα υπόγεια ρεύματα που κυλάνε σε κάποιες περιοχές της, να μην συνειδητοποιεί περίεργα πράγματα και καταστάσεις που λαμβάνουν χώρα κυριολεκτικά δίπλα του.

Το βιβλίο του Θανάση Βέμπου είναι κάτι σαν “οδηγός” σε μια παρέλαση 18 αλλόκοτων γεγονότων που καλύπτουν ένα χρονικό φάσμα μερικών δεκαετιών. Κάποια από αυτά θα μας τρομάξουν ενώ άλλα θα μας κινήσουν το ενδιαφέρον να ερευνήσουμε ένα λήσμονημένο παρελθόν που τα σοκάκια και οι παράδρομοι της ‘λαμπερής’ πόλης κρατάνε καλά κρυμμένο στις σκιές τους.


Προμηθευτείτε το βιβλίο εδώ.
Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για την λειτουργία της και εξωτερικές υπηρεσίες για την βελτίωση της εμπειρίας.