ΛΟΓΟ_ΤΥΠΟ

εκδόσεις

palies_ekdoseis

Από το 1990

Από εκείνη την χρονιά, ξεκινήσαμε, ως ατελιέ γραφικών τεχνών, να καταπιανόμαστε με τον κόσμο του εντύπου και του βιβλίου. Όταν οι μονταζιέρες, τα μιλιμετρέ, τα ντεγκραντέ και οι ρεπρομάστερ, μαζί με την φωτοσύνθεση, ήταν τα εργαλεία της δουλειάς μας. Όταν τα μονταρισμένα τυπογραφικά περνούσαν από το φωτοτυπικό της αμμωνίας, για να γίνει το δίπλωμα στο χέρι και να πάει για την τελευταία διόρθωση και έγκριση.

Το βιβλίο ως παραγωγή, από τη συγγραφή του, τη σελιδοποίηση, την επιμέλεια, μέχρι και την εκτύπωση ήταν μία εξαιρετικά δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία, όπου πολλά επαγγέλματα συνδυάζονταν για να φτάσει τελικά στα ράφια του βιβλιοπωλείου και στον αναγνώστη.

Τα περισσότερα από τα παραπάνω έχουν πια ξεχαστεί. Οι δυνατότητες των υπολογιστών κατήργησαν στάδια, δουλειές, εργαλεία και ειδικότητες. Αυτές οι δυνατότητες όμως από μόνες τους δεν εγγυώνται για ένα ποιοτικό αποτέλεσμα.

Όλα αυτά τα χρόνια, ως ατελιέ, ήμασταν υπεύθυνοι για τον σχεδιασμό και την παραγωγή εκατοντάδων βιβλίων. Ξενόγλωσσα (μέχρι και Αραβικά), επιστημονικά (ιστορικά, ιατρικά, θετικών επιστημών κλπ.), παιδικά, μυθιστορήματα, επιμέλεια σειρών. Λεζάντες, γραμματοσειρές, διάστιχα, χρωματισμοί, αραίωση και πύκνωση συνεχίζουν – παρά τις εξελίξεις – να απαιτούν μία γνώση. Μία γνώση που αποκτήθηκε στα “πεδία των μαχών”, εδώ και τριάντα χρόνια.

Κάπως έτσι και κουβαλώντας στη φαρέτρα μας την εμπειρία χρόνων, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στη δημιουργία των εκδόσεων Λογότυπο. Είναι ένα δύσκολο εγχείρημα, όχι μόνο εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και της μείωσης του βιβλιόφιλου κοινού. Αλλά και για το λόγο ότι, στην αγορά, κυκλοφορούν εξαιρετικά βιβλία, καλαίσθητες εκδόσεις από ανθρώπους που γνωρίζουν τι σημαίνει ένα καλό βιβλίο. Και δεν είναι μόνο μικροί εκδοτικοί οίκοι που δημιουργούν μικρά διαμάντια, αλλά και μεγάλοι οίκοι που έχουν εκδώσει εκατοντάδες τίτλους, τους πιο πολλούς εκ των οποίων θα ήθελες να τους έχεις στην βιβλιοθήκη σου.

Μέσα σε αυτό το τοπίο, κάνουμε το βήμα ελπίζοντας να δώσουμε λίγους, μα καλούς τίτλους στο βιβλιόφιλο κοινό.

Αγαπάμε το βιβλίο με τον δικό μας τρόπο και αυτός ο τρόπος θέλουμε να ανιχνεύεται στην επιλογή των συγγραφέων, αλλά και σ’ όλα τα στάδια της παραγωγής.

Η σχέση του μέσου πολίτη με το βιβλίο είναι δείκτης του πολιτισμού μας.