Χορτόζουμο

Βίκυ Τζελέπη

Σειρά: Νέα Ποίηση

Ποίηση εξωστρεφής. Ποίηση με άποψη. Ποίηση που δεν παγιδεύεται σε κλειστά σχήματα και μάταιες αυτοαναφορικότητες. Η Βίκυ Τζελέπη αλιεύει από το παρελθόν αλλά τροφοδοτεί το παρόν και το μέλλον. Ποίηση συγκινητική, ατόφια, τρυφερή και τραχιά όπου πρέπει.
Παρήγορο που στις μέρες μας διαβάζουμε τέτοιους στίχους που δεν αποκρύπτουν σκόπιμα, αλλά φέρονται απλόχερα στις λέξεις για να πουν όσα είναι ανάγκη να ειπωθούν.

Ο Νίκος Ζούδιαρης γράφει στον πρόλογό του:
«Η ανθρωπιά, η αλληλεπίδραση, η αίσθηση της κοινής μοίρας, η λειτουργία του χρόνου, οι παραδοχές της, οι απόψεις της, ο τρόπος που αντιλαμβάνεται το Όλο, διατρέχουν το έργο αποδιδόμενα με αξιοθαύμαστα περιστατικά ποιητικής ομορφιάς».


Κείμενο οπισθοφύλλου
Χορτόζουμο
Όταν βράζαμε χόρτα στο σπίτι, ο πατέρας μου πάντα ζητούσε από τη μάνα μου να κρατήσει αρκετό από το πικρό ζουμί του βρασίματος.
Το ζέσταινε αργότερα –ειδικά τα κρύα βράδια– το έβαζε σε ποτήρι, έστυβε μισό λεμόνι, αλάτι και δυο σταγόνες λάδι.
Έτσι έμαθα και ’γω κοντά του και είναι ως σήμερα ένα από τ’ αγαπημένα μου ροφήματα.
Θυμάμαι το συνωμοτικό του χαμόγελο κάθε φορά που το απολαμβάναμε παρέα και δεν ξέρω αν ήταν εκείνες οι στιγμές ή κάποιες άλλες πολύτιμες που περάσαμε μαζί, που μ’ έμαθαν πως η ζωή έχει ουσία ακόμα κι όταν είναι πικρή.
Το κόλπο είναι να τη ζεσταίνεις πρώτα πάνω στην καρδιά σου. Μετά να τη σοκάρεις στύβοντας ένα λεμόνι. Και αφού τη νοστιμίσεις με μια τσιμπιά αλάτι, να σταλάζεις επάνω δυο σταγόνες λάδι, τη δύναμή σου, να επιπλέει, να μπορείς να τη βλέπεις να παίρνεις κουράγιο.

Βιογραφικό
Η Βίκυ Τζελέπη γεννήθηκε το 1966 στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στο Τ.Ε.Φ.Α.Α. του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Υπήρξε αθλήτρια κι εργάζεται έως σήμερα στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Ζει στην Αθήνα.
Η ελληνική γλώσσα πάντα αποτελούσε γι’ αυτήν έναν μαγικό κόσμο απόδρασης.
Η συλλογή αυτή αποτελεί την πρώτη της έκδοση.
cover Βίκυ Τζελέπη | Χορτόζουμο
Δείγμα Αγορά