Ξέφωτο – Δεκαοχτώ νέοι λογοτέχνες
με οδηγό τον Νίκο Ζούδιαρη

Σειρά: Συνευρέσεις

Το βιβλίο αυτό γεννήθηκε από ένα ταξίδι που ξεκινήσαμε με μια ομάδα ανήσυχων λογοτεχνών – ταξιδευτών, που υπογράφουν την παρούσα συλλογή. Καράβι μας ήταν το σεμινάριο με τίτλο Το Ξέφωτο, που ναυπηγήθηκε με επίγνωση, πείρα και εμπιστοσύνη στο πρόσωπό μου από τον Θράσο Καμινάκη στο Μικρό Πολυτεχνείο (Φθινόπωρο 2017 – Άνοιξη 2018) και χάρτης μας, η Ιστορία της Ευρωπαϊκής Λογοτεχνίας.

Ξεκινήσαμε από τους Προβηγκιανούς τροβαδούρους του Μεσαίωνα, διανύοντας την απόσταση έως και την ύστερη Νεωτερικότητα. Παρακολουθήσαμε τις σφοδρές εξελίξεις που ξέσπασαν από τα τέλη του 18ου αιώνα και μετά σε όλα τα επίπεδα στην Ευρωπαϊκή κοινωνία (οικονομία, υγεία, τεχνολογία, επιστήμες, πολιτική), υπό το πρίσμα της αλληλεπίδρασής τους με τις Τέχνες, εστιάζοντας στην ποίηση.

Τα ποιήματα και πεζά που δημοσιεύονται εδώ από τους συμμετέχοντες – υψηλής καλλιτεχνίας, κατά τη γνώμη μου -, δίνουν την ευκαιρία στον αναγνώστη να διατρέξει την ίδια απόσταση, μα κυρίως, συνιστούν ικανή πρόκληση να αφουγκραστεί κανείς μια επερχόμενη νέα ποίηση. Αυτό γίνεται φανερό στο ύφος και τη θεματολογία, όπου ακόμα και όταν υπηρετείται το ταξίδι, διαφαίνεται ένας πολυδιάστατος νέος ποιητικός στοχασμός, απαλλαγμένος από δεσμεύσεις και προτάγματα.

Γνωρίζοντας τους υπογράφοντες τη συλλογή μία προς μία, έναν προς έναν, βαθιά υπερήφανος για εσάς, ευτυχής που ήμουν ο εισηγητής, δηλώνω πως είναι τιμή μου να προλογίζω τα πονήματά σας, εδώ, στις φιλόξενες Εκδόσεις ΛΟΓΟ_ΤΥΠΟ.

Νίκος Ζούδιαρης

Cover XEFOTO 1 Ξέφωτο - Δεκαοχτώ νέοι λογοτέχνες με οδηγό τον Νίκο Ζούδιαρη
Αγορά