trianon old.jpg Αποσπάσματα από «Τα σινεμά της Αθήνας» | ΤΡΙΑΝΟΝ

Αποσπάσματα από «Τα σινεμά της Αθήνας» | ΤΡΙΑΝΟΝ

T Ρ Ι Α Ν Ο Ν

Ο αριστοκρατικώτερος ομίλων και ηχητικός
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΤΗΣ ΠΑΡΕΑΣ

ακατάλληλον, λόγω των πολύ τολμηρών
σκηνών της ΤΖΑΝΕΤ ΛΟΦ και του
ΝΤΟΥΓΚΛΑΣ ΦΑΙΡΜΠΑΝΚΣ
Επίσης το θαυμάσιον μονόπρακτον
ΤΟ ΤΑΓΚΟ ΤΟΥ ΚΡΙΝΟΥ με το τραγούδι του
Μποναρόβα και άλλα ομιλούντα σορτς.
ΤΙΜΑΙ 15 – 10

«Το κορίτσι της παρέας», «Η κόκκινη γυναίκα», «Η ωραία απάχισσα» με την Ντολόρες Κοστέλλο, «Σο μποτ» [=«Show boat»] με την Λάουρα Λαμπλάντ (σικ), «Το φλεγόμενον μέτωπο» (1930).

Τριανόν Γ Εξαρχής χειμερινός/θερινός κινηματογράφος (ανοίγει η οροφή) Α΄ προβολής της Πατησίων, που ξεκίνησε το 1961 με το «Ποτέ την Κυριακή» (προβολή την οποία παρακολούθησαν ο τότε διάδοχος Κωνσταντίνος, η πρωταγωνίστρια του φιλμ Μελίνα Μερκούρη και άλλοι παράγοντες)2830 και λειτουργεί μέχρι σήμερα (2013), με σταθερά ψηλό επίπεδο ταινιών και άλλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. Είναι διατηρητέος και ως χώρος (Υπουργείο Πολιτισμού) και ως χρήση (ΥΠΕΧΩΔΕ).2831 Βρίσκεται Κοδριγκτώνος 21 (Κοδριγκτώνος / Πατησίων / Πατησίων και Κοδριγκτώνος / Αγγελοπούλου στις εφημερίδες), τηλέφωνα 815469, 8222702, 8215469, 2108222702, 2108215469. Το «Τριανόν» είναι ένα σινεμά σε συνεχές «ψάξιμο», βελτίωση, ανησυχία, σινεφίλ σημείο αναφοράς στα χρόνια μου. Εκτός από τα προηγούμενα ομώνυμα, υπήρχε επίσης το πιο κοντινό «Teatre Trianon» (Κήπος Πατησίων). 2832 Είχε 605 θέσεις το ’66-’67,2833 ενώ σήμερα 350, λόγω ανακαινίσεων, νέων εξαιρετικών καθισμάτων κ.λπ. Υπήρχε μια δευτερεύουσα ταμπέλα στην Πατησίων, σε νεοκλασικό απομεινάρι, η οποία είχε φωτεινό βέλος που έδειχνε προς την Κοδριγκτώνος. Η ταμπέλα αυτή έπεσε μόλις την άνοιξη του 2005. Αντιθέτως, διατηρούνταν μέχρι πρόσφατα (μέχρι το 2007 τουλάχιστον), μια πολύ μεγαλύτερη ταμπέλα «Τριανόν επιπλοποιία», πάλι επί της Πατησίων, από κάποιον παλιό ενοικιαστή του χώρου όπου είναι σήμερα ο «Κωτσόβολος». Ο επιπλάς είχε υιοθετήσει την ονομασία του κινηματογράφου!

Στη φίλη Μαρία Ματάλα χρωστάω ό,τι θα διαβάσετε παρακάτω. Αυτή είναι που μού είπε ότι το «Τριανόν» ανήκει στο κληροδότημα «Καθίδρυμα Αθανασίου Ματάλα του Λακεδαιμονίου» (δες και «Ματάλα») και μου έδωσε επαφή με το διαχειριστή, τον ξάδερφό της Θοδωρή Ματάλα (για λεπτομέρειες). Πήγα λοιπόν και τον βρήκα (2007) στην οδό Χάμιλτον 6, όπου στεγάζεται το Καθίδρυμα. Από τη συζήτηση μαζί του, τα αρχεία που είχε την καλοσύνη να μου διαθέσει να μελετήσω και τη βόλτα μου στον εξωτερικό χώρο, προκύψανε τα εξής:
Ο Αθανάσιος Ματάλας (1836-1922), Λάκωνας διπλωμάτης, επιχειρηματίας και πολιτευτής, ήταν ιδιοκτήτης του ανατολικού (δηλαδή του προς την Πατησίων) μισού του τετραγώνου που περικλείεται μεταξύ των οδών Κοδριγκτώνος, Πατησίων, Χάμιλτων και Γ΄ Σεπτεμβρίου, με κατοικία στη γωνία Χάμιλτον 2 και Πατησίων.

Με βάση το κληροδότημά του, λειτουργεί το επ’ ονόματί του νομικό πρόσωπο, που παρέχει υποτροφίες σε σπουδαστές καταγόμενους από τον τόπο του διαθέτη. Πόροι του νομικού προσώπου είναι τα ενοίκια όχι μόνο από το παρόν τετράγωνο, μα και από αλλού.2834

Το κομμάτι ιδιοκτησίας του ιδρύματος είναι γεμάτο διατηρημένα/διατηρητέα παλιά κτίρια: ο Κωτσόβολος στην Πατησίων και Κοδριγκτώνος, η στοά Ματάλα, οι νεοκλασικίζουσες προσόψεις στη Χάμιλτον, που σήμερα «ανακαινίζονται για να γίνουν χώροι εκδηλώσεων», όπως λέει ο Θοδωρής Ματάλας. Ως προς το «Τριανόν», το ίδρυμα ενοικίασε ένα τμήμα του χώρου του στους επιχειρηματίες Δημήτρη Παπαγεωργίου και Βασίλη Λαμπίρη (δες «Ορφεύς» της Σταδίου) οι οποίοι και κατασκεύασαν το σινεμά με δαπάνες τους. Από τότε η μίσθωση συνεχίζεται αδιάλειπτα, και σήμερα η εκμετάλλευση του σινεμά γίνεται από το Λεωνίδα Παπαγεωργίου (δες και «Ίλιον»), γιο του Δημήτρη. Το καθίδρυμα και οι επιχειρηματίες υπογράψανε το μεταξύ τους συμφωνητικό τον Απρίλη του 1958, η ανέγερση άρχισε το 1960 στο χώρο υπ. αρ. 5 της Στοάς Ματάλα και ολοκληρώθηκε το Μάη του 1961. Το σινεμά σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Γιώργο Μεταξά. Είδα τα σχέδια: κάτοψη, προοπτικό, τομή και ήταν πρωτοποριακά, στο βαθμό που είμαι σε θέση να τα καταλάβω. «Πρόκειται για τον πρώτο κινηματογράφο με συρόμενη οροφή στην Ελλάδα», λέει ο Θοδωρής Ματάλας. Αρχικοί εκμισθωτές του μπαρ ήταν οι Κυριαζής, Λάμπουρας και Κλήνης.

Να γιατί το 1964 έγινε ριφιφί στο ταμείο του σινεμά, ακριβώς μέσα από τη στοά Ματάλα.

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για την λειτουργία της και εξωτερικές υπηρεσίες για την βελτίωση της εμπειρίας.