Γιάννη Βλαχογιάννη Μνήμη – 1821: Από το καριοφίλι στην πένα

Γιάννη Βλαχογιάννη Μνήμη
1821: Από το καριοφίλι στην πένα
Βίωμα-Ιστορία-Λογοτεχνία

Δημήτρης Β. Προύσαλης
Επιστημονική και Φιλολογική επιμέλεια, εισαγωγή-σημειώσεις

Η παρούσα συλλογή-μικρή συμβολή στον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Παλιγγενεσία- αποτελείται από 73 λογοτεχνικά κείμενα σύντομων διηγημάτων με άξονα τον κόσμο του 1821, κάτω από την επιρροή της «ιστορικής» ηθογραφίας στη διάρκεια τριάντα ετών (1901-1931). Έχουν πρωτοδημοσιευθεί ανεξάρτητα σε εφημερίδες, περιοδικά, αφιερώματα της εποχής αλλά και τρεις αυτόνομες επιλεκτικές εκδόσεις- συλλογές στη διάρκεια είκοσι ετών (1913-1931).Ο συγγραφέας, πολυγραφότατος λογοτέχνης και ακούραστος ιστοριοδίφης αρχείων και ντοκουμέντων, μπολιάζει το προσωπικό βίωμά του από την έκθεσή του σε αφηγήσεις του οικογενειακού και κοινωνικού περιβάλλοντός του, αξιοποιεί τις ιστορικές πηγές με τις οποίες σχετίζεται από τις έρευνές του, τις τρέχουσες δημοσιεύσεις αρθρογραφίας εφημερίδων της εποχής του και φτιάχνει ένα πρωτότυπο υλικό συνύπαρξης που αποτυπώνει με τη λογοτεχνική του γραφή μυθοπλαστικά. Επιχειρεί την ανασύσταση του κόσμου του 21 και των καθημερινών πρωταγωνιστών του, μιλώντας με αναστοχαστική και αναδυόμενη σκωπτική και έμμεσα καταγγελτική διάθεση για το ηρωικό πνεύμα μιας εποχής που στην πάροδο του χρόνου ηθελημένα ξεχνιέται η ουσία του και απαξιώνεται από τους επίγονους κληρονόμους του. Τα κείμενα παραθέτονται με χρονολογική σειρά σε κεντρικά κεφάλαια και υποενότητες παρακολουθώντας εξελικτικά τη ροή των ιστορικών γεγονότων της Επανάστασης, το διάστημα πριν και μετά από αυτή, όπως προκύπτει από το περιεχόμενό τους, τα συμφραζόμενα ή το κεντρικό τους μήνυμα. Η πλούσια γλώσσα-μωσαϊκό του 1821 αποκαλύπτεται από τις νοηματικές επεξηγήσεις στις υποσημειώσεις 400 περίπου ιδιωματικών λέξεων, φράσεων και ειδικών όρων της περιόδου και η συλλογή συμπληρώνεται και εμπλουτίζεται από τη διαφωτιστική παρουσία κατατοπιστικών επικαιροποιημένων σημειώσεων που φωτίζουν το χωροχρονικό και κοινωνικό πλαίσιο του κόσμου κάθε ιστορίας.

 

Δείγμα

ΠΡΟΕΓΓΡΑΦΗ

για να είναι καλοτάξιδο

  για να είναι καλοτάξιδο

  Επιθυμώ να προμηθευτώ το βιβλίο

  «1821: Από το καριοφίλι στην πένα»

  Γιάννη Βλαχογιάννη Μνήμη

  που θα εκδοθεί τον Ιούλιο του 2021.

  ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

  ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΛΟΓΟΤΥΠΟ

  Σελίδες: 398

  Σχήμα: 14 x 20

  Τιμή: 20,00

  15,00€

  • Η παράδοση εντός Αθηνών και γειτονικών δήμων, είναι χωρίς χρέωση και γίνεται από προσωπικό της εταιρείας μας. Η πληρωμή πραγματοποιείται είτε με αντικαταβολή, είτε με κατάθεση σε λογαριασμό που θα σταλεί στο mail σας.
  • Για την επαρχία και την υπόλοιπη Αττική, το κόστος αποστολής ανέρχεται στα 5 ευρώ και πραγματοποιείται με ΕΛΤΑ. Η πληρωμή γίνεται μόνο μέσω κατάθεσης σε λογαριασμό που θα στα σταλεί στο mail σας.
  Τι είναι η Προεγγραφή;

  ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΛΟΓΟΤΥΠΟ

  Θήρας 19 | Αθήνα | 112 57 | Τ: 216 93 90 230

  e: [email protected] | https://www.logotypo.gr