Τουρουρούτ!
Κυριάκος Βλάχος

Άνθρωποι που δαγκώνουν τη λαμαρίνα καθισμένοι σε μοκέτες οκλαδόν, στην Αυγουστιάτικη Αθήνα. Έφηβες που τους αποκαλύπτεται το νόημα της ζωής σε κομμωτηριακές καρέκλες, κόβοντας αφέλειες. Ακέφαλοι κορμοί, με πράσινες στρογγυλές ενδείξεις να λαμπυρίζουν αδιάκοπα, σε εικονικές γειτονιές. Άντρες που χάνουν τον ύπνο τους φοβούμενοι τον θάνατο και ξοδεύουν τον ξύπνιο τους παρακολουθώντας τηλεμάρκετινγκ. Τραμπουκισμένα αγόρια που πλαγιάζουν από νωρίς κάτω από μάρμαρα με τα κεφάλια ανοιχτά και τα λουλούδια τους, πια, λούζουν μπουζουξούδες. Νεαροί που μεταναστεύουν σε πεζοδρόμια αλλοδαπά, για να φοράνε λαμέ πουκάμισα δίχως να φοβούνται πως θα καταλήξουν στα επείγοντα. Δημοφιλείς εργένηδες που βάφουν τα χείλη τους με αιματηρά κραγιόν και διασχίζουν λεωφόρους και πλατείες μες στο καταμεσήμερο. Άνθρωποι που ανήκουν στους πάντες, κι άλλοι που δεν ανήκουν πουθενά. Παντού παρεκκλίνοντες και πάσας φύσεως αλλιώτικοι.

Εφτά ιστορίες ανθρώπων που κουράστηκαν να ’ναι άλλοι. Πούστηδες στο χωριό, χωριάτες στην πόλη, πολίτες βήτα κατηγορίας στα εξωτερικά, αναχρονιστικοί στον έρωτα, ρεζίληδες στα κοσμικά, ευλογημένοι πίσω απ’ τις κλειστές πόρτες…

Εφτά ιστορίες ανθρώπων που τραγουδιούνται και απαγγέλλονται,
με μουσική τους υπόκρουση ένα αέναο, διαπεραστικό,
ενοχλητικά λυτρωτικό:
τουρουρούτ!


Δελτίο τύπου:

Με χαρά εκδίδουμε τα διηγήματα του Κυριάκου Βλάχου, ενός νέου ανθρώπου που καταφέρνει να μας συμπαρασύρει στον κόσμο των ιστοριών του με έναν σκληρό και συνάμα τρυφερό τρόπο. Ιστορίες που δεν αναπαράγουν κλισέ και στερεότυπα –από όπου κι αν προέρχονται– και αναδεικνύουν τις εσωτερικές αγωνίες των ανθρώπων, τις δυσκολίες στην επικοινωνία και στο ταίριασμα, τις σκιές και τις ελπίδες που πηγαινοφέρνουν τον κόσμο – μια από δω και μια από κει.

Ζούμε στην εποχή των διασπάσεων και των κοινωνικών τεμαχισμών. Βιώνουμε το πέρασμα από το κοινωνικό στο ατομικό, από την κοινότητα στο σινάφι.

Το να στιγματιστεί το «διαφορετικό», δυστυχώς είναι σύνηθες. Χλευασμός, κατατρεγμός, κοινωνική ανισότητα και αδικία, καχυποψία. Αν νομίζει κάποιος πως κάπου εκεί σταματά το φαινόμενο, κάνει λάθος. Ο σύγχρονος άνθρωπος, μέσα στην απαιδεψιά του, στην ψυχολογική πίεση και στον καταιγισμό ανασφαλειών, γίνεται βίαιος και εφευρίσκει συνεχώς το «εχθρικό-διαφορετικό». Δεν αντέχεις τον απέναντί σου, του βάζεις μια ταμπέλα και επιτίθεσαι· στην πραγματικότητα δεν αντέχεις ούτε τον εαυτό σου. Με μια έννοια, το διαφορετικό είναι μέσα σου. Και εδώ είναι το ζητούμενο. Το να αντιληφθείς την κοινότητα των συναισθημάτων που νιώθεις εσύ, αυτός, εγώ, αυτή και ό,τι άλλο.

Οι εφτά ιστορίες, τα εφτά κουίρ διηγήματα, γραμμένα με έναν ιδιαίτερο τρόπο, που παντρεύει αργκό, καθαρεύουσα, λαϊκότροπα μοτίβα, με έμφαση στον ρυθμό και στη μουσικότητα του κειμένου, είναι μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση στη λογοτεχνία του σήμερα, φρέσκια, ισορροπημένη και ουσιώδης.

Για όλους τους παραπάνω λόγους εκδίδουμε το Τουρουρούτ! και σας προτείνουμε να το διαβάσετε!

 

cover 1 Τουρουρούτ! | Κυριάκος Βλάχος
Δείγμα Αγορά