louu 6 1140x570 1 Αναστασία Τσαγκάρη: Συνέντευξη με την συγγραφέα του βιβλίου «Ω, γλυκιά μου Ορχιδέα»

Αναστασία Τσαγκάρη: Συνέντευξη με την συγγραφέα του βιβλίου «Ω, γλυκιά μου Ορχιδέα»

Αναδημοσίευση από το site του Η Πόλη ζει


Όπως αναφέρει και ίδια στο βιογραφικό της:

H μουσική, τα λουλούδια και η καλαισθησία αποτελούν το τρίπτυχο της προσωπικής μου γαλήνης και ευτυχίας. Μπορεί να μην σπούδασα βοτανική ή γεωπονία, όμως οι σπουδές μου μού έμαθαν πολύ καλά πώς να αναζητώ και να ανακαλύπτω τη γνώση μόνη μου. Η ενασχόλησή μου με τη μουσική και τα λουλούδια μού έμαθε ότι η υπομονή και η επιμονή είναι οι μεγαλύτερες αρετές. Πριν από πολλά χρόνια, ο πατέρας μου μού χάρισε την πρώτη μου ορχιδέα Phalaenopsis λέγοντάς μου ότι έπρεπε να την ποτίζω μια φορά την εβδομάδα. Όπως μπορεί να έχετε διαπιστώσει, αυτό δεν είναι αρκετό. Διάβασα πολύ για να μάθω να τη φροντίζω, τόσο αυτή όσο και εκείνες που ήρθαν μετά. Επειδή δυσκολεύτηκα πολύ να βρω αξιόπιστες πληροφορίες, έφτιαξα την πρώτη ελληνική ιστοσελίδα γύρω από τη φροντίδα της ορχιδέας που τόσο αγαπώ, αλλά και τη φροντίδα άλλων φυτών, που είναι για εμένα πηγές θετικής ενέργειας, δημιουργίας και χαλάρωσης. Πιστεύω ότι δεν υπάρχει “δεν το έχω με τα φυτά”, υπάρχει “δεν ξέρω αλλά θέλω να μάθω”


Μιλήστε μας για την αγάπη σας για αυτό το φυτό! Θυμάστε την πρώτη φορά; Τελικά τι το ιδιαίτερο βρίσκετε στις αγαπημένες σας ορχιδέες;

H αγάπη μου για τα φυτά ανατρέχει στην παιδική μου ηλικία. Θέλω όμως να σας μαρτυρήσω ότι στο παρελθόν τις ορχιδέες δεν τις συμπαθούσα καθόλου. Τις θεωρούσα πανάκριβα φυτά χωρίς ενδιαφέρον καθώς κυκλοφορούσαν στην αγορά λευκές και ροζ. Επίσης με ενοχλούσε ότι δεν υπήρχε δραστηριότητα σε αυτά τα φυτά, δεν έβγαζαν πολλά καινούρια φύλλα και λουλούδια. Σε κάθε περίπτωση τις θεωρούσα δύσκολες. Μέχρι που πριν περίπου 15 χρόνια ο πατέρας μου ξεκίνησε να τις συντηρεί και να τις ανθίζει επαναλαμβανόμενα. Καθώς τα φυτά μεγάλωναν το θέαμα γινόταν όλο και πιο εντυπωσιακό. Έτσι είπα μέσα μου, «αφού μπορεί εκείνος μπορώ και εγώ». Το 2011, στη γιορτή της μητέρας μού χάρισε την πρώτη μου ορχιδέα. Αναζητώντας πληροφορίες γύρω από αυτή την οικογένεια φυτών ανακάλυψα ότι αυτές που αγοράζουμε από τα ανθοπωλεία είναι μόνο ένας κόκκος άμμου μιας τεράστιας οικογένειας που περιλαμβάνει πανέμορφα είδη. Μαγεύτηκα, εντυπωσιάστηκα. Χρώματα, αρώματα, άνθη που δεν χορταίνεις να τα βλέπεις. Έψαξα να βρω κάποιες στην Ελληνική αγορά και φυσικά χτύπησα σε τοίχο. Οπότε απευθύνθηκα στους προμηθευτές τους εξωτερικού για να τις αποκτήσω και έβαλα στόχο να πείσω Έλληνες φυτωριούχους να φέρουν και άλλα γένη ώστε να γνωρίζει ο κόσμος ότι ορχιδέα δεν είναι μόνο η Phalaenopsis.

Πόσες ορχιδέες έχετε σπίτι σας; Τις έχετε μετρήσει; Και αλήθεια τι σας λένε οι δικοί σας άνθρωποι για αυτό το πάθος;

Έχω γύρω στις 70. Οι δικοί μου χαίρονται και καμαρώνουν για την ασχολία μου με αυτές. Έχουν γίνει μέρος του σπιτιού.

Υπάρχει μέρα που να μην αναφέρετε την λέξη Ορχιδέα;

Χαχα, όχι

Πόσα χρόνια ζει μία ορχιδέα; Και πόσο χρονών είναι η πιο παλιά που έχετε;

Οι ορχιδέες, αν οι πορεία τους δεν διακοπεί από κάποια ασθένεια ή κάποια καταστροφή, στην ουσία δεν πεθαίνουν. Αναπαράγονται συνεχώς μόνες τους. Νομίζω οκτώ χρονών, έχω χάσει πια στην αίσθηση του χρόνου.

Αν η ορχιδέα ήταν άνθρωπος τι χαρακτηριστικά θα είχε; Εδώ στην Ελλάδα πόσο διαδεδομένες είναι σε σχέση με το εξωτερικό;

Οι ορχιδέες είναι αριστοκρατικές, πανέμορφες και απρόβλεπτες. Στη χώρα μας ακόμη θεωρούνται δύσκολα φυτά γιατί απλά ο κόσμος δεν γνωρίζει. Στην υπόλοιπη Ευρώπη οι ορχιδέες είναι φτηνές, τις βρίσκεις παντού και σε τεράστια ποικιλία. Ελπίζω και εμείς να το πετύχουμε κάποτε.

Από ό,τι καταλαβαίνουμε, στην καρδιά σας την πρώτη θέση την έχουν οι Ορχιδέες. Έχετε άλλα αγαπημένα φυτά;

Αγαπώ όλα τα φυτά και μακάρι να είχα το χρόνο και το χώρο να φιλοξενήσω περισσότερα.

Κάθε φυτό ή οικογένειες φυτών έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που τα κάνουν μοναδικά. Μου αρέσει να γνωρίζω όλο και περισσότερα και να πειραματίζομαι.

Υπάρχουν συμβολισμοί όταν στέλνουμε σε κάποιον ορχιδέα ή όταν στέλνουν σε εμάς. Υπάρχουν μυστικά στον κόσμο της Ορχιδέας;

Οι συμβολισμοί της είναι πάρα πολλοί και ποικίλοι. Επειδή είναι φυτό με παρατεταμένη ανθοφορία, τείνει να συμβολίζει τη σταθερότητα της σχέσης στο χρόνο, την αγνή αγάπη και τη συντροφικότητα. Ταυτόχρονα, λόγω της εξωτικής προέλευσής της, δεν παύει να είναι ένα ερωτικό λουλούδι. Συνήθως την προσφέρουν άνδρες που τρέφουν βαθιά εκτίμηση προς τις συντρόφους τους και προσδοκούν ή γιορτάζουν μια βαθιά και μακροχρόνια σχέση.

Κάποτε είχα γνωρίσει μια γιαγιά που μιλούσε στην τριανταφυλλιά της και υποστήριζε πως έτσι βγάζει πιο ωραία λουλούδια. Η σχέση με τα φυτά είναι διαφορετική από άνθρωπο σε άνθρωπο. Τι συμβαίνει;

Νομίζω ότι είναι καθαρά προσωπικό θέμα ποιο φυτό θα αγαπήσεις. Σε κάθε περίπτωση, ό,τι φροντίζεις το αγαπάς, είτε είναι τριανταφυλλιά είτε ορχιδέα είτε κάκτος.

louu 7 Αναστασία Τσαγκάρη: Συνέντευξη με την συγγραφέα του βιβλίου «Ω, γλυκιά μου Ορχιδέα»

 

Τους έχεις ονόματα;

Οι ορχιδέες έχουν τις δικές τους βοτανικές ονομασίες. Δεν τους έχω ονόματα, τους έχω όμως παρατσούκλια, σε κάποιες τουλάχιστον. Η ορχιδέα της «πεθεράς», «Η Ελπίδα» κτλ. Όλα τα ονόματα συνδέονται με κάποια ιστορία ή και με πρόσωπα.

Όταν ”φεύγει” μια ορχιδέα στεναχωριέσαι;

Πριν από κάποια χρόνια ο πεθερός μου πέταξε από απροσεξία κάτω ένα ράφι με πάνω από 20 συλλεκτικά φυτά. Καταστράφηκαν όλες. Έκλαψα σαν να έχασα άνθρωπο, γιατί ήταν ο κόπος ετών. Με τα χρόνια έχω σκληρύνει. Στεναχωριέμαι αλλά πάω για άλλα. Δεν σας κρύβω ότι έχω πετάξει και κάποιες που ήταν σε κακή κατάσταση και δεν υπάρχει λόγος να σπαταλάω χρόνο και χρήμα για να τις συντηρήσω, αλλά ούτε να μου πιάνουν χώρο. Αυτό βέβαια συμβαίνει σπάνια. Δεν χαλάνε γιατί τις φροντίζω σωστά.

Ω γλυκιά μου Ορχιδέα λοιπόν. Το πρώτο σας βιβλίο. Τι βρίσκουμε σε αυτό; Με ποιους το μοιράζεστε;

Ναι είναι το πρώτο μου βιβλίο. Είναι ένας απόλυτος οδηγός φροντίδας που θα βοηθήσει αρχάριους αλλά και προχωρημένους να φροντίζουν κάθε ορχιδέα που θα έρθει στα χέρια τους. Το βιβλίο περιέχει όλη τη βασική γνώση που χρειάζεται κάποιος για να φροντίσει οποιαδήποτε ορχιδέα. Από κει και πέρα πρέπει να ασχοληθεί και ο ίδιος καθώς δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές.

Το πιο ωραίο σχόλιο που ακούσατε για το βιβλίο σας; Και πείτε μας, πού το βρίσκει κάποιος;

“Το βιβλίο σας το διαβάζει ακόμη και ο αδελφός μου που μισεί τις ορχιδέες. Το διαβάζει τα βράδια πριν κοιμηθεί. Τον ηρεμεί”. Το συγκεκριμένο σχόλιο για το βιβλίο το βρήκα πολύ χαριτωμένο.

Όλοι λένε ότι είναι τέλειο, χρήσιμο, καλογραμμένο και με υπέροχη εικονογράφηση. Το βιβλίο μπορεί να το προμηθευτεί από το ηλεκτρονικό κατάστημα των Εκδόσεων Λογότυπο, από βιβλιοπωλεία φυσικά και ηλεκτρονικά και από επιλεγμένα φυτώρια και ανθοπωλεία.

Υπάρχει επόμενο βήμα; Σκοπεύετε να γράψετε και κάποιο άλλο βιβλίο;

Ετοιμάζω σειρά εξειδικευμένων σεμιναρίων με θέματα που δεν καλύπτονται στο βιβλίο.

Θέλω να έρθω σε προσωπική επαφή με τον κόσμο γιατί έχω να τους μεταφέρω πολλά. Το βιβλίο πάντα είναι ένα σημείο αναφοράς για να πατήσει κανείς για να ξεκινήσει. Θα ήθελα κάποια στιγμή να γράψω και άλλο όχι όμως για τις ορχιδέες. Θέλω να γράψω έναν οδηγό που να καλύπτει τα περισσότερα καλλωπιστικά φυτά. Ο κόσμος δεν γνωρίζει πολύ βασικά πράγματα γύρω από τη φροντίδα τους και θέλω όλα να τα βάλω σε μια τάξη. Προς το παρόν όμως με ενδιαφέρει η προώθηση του βιβλίου της ορχιδέας στα φυτώρια. Πρέπει να εκπαιδευτούμε στη φροντίδα των φυτών και το βιβλίο πρέπει να μπει εκεί που ο κόσμος αγοράζει τα φυτά του ώστε μετά να έρθουν και επόμενα.


Ω, γλυκιά μου ορχιδέα | Αναστασία Τσαγκάρη

BLOG: https://allaboutorchids.gr
YOUTUBE: All About Orchids
FACEBOOK: @allaboutorchid
INSTAGRAM: @allaboutorchids.gr

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για την λειτουργία της και εξωτερικές υπηρεσίες για την βελτίωση της εμπειρίας.